صفحه شخصی حامد خانجانی   
 
نام و نام خانوادگی: حامد خانجانی
استان: تهران - شهرستان: تهران
رشته: کارشناسی ارشد عمران
تاریخ عضویت:  1393/02/11
 روزنوشت ها    
 

 وجود مجری ذیصلاح برای تمامی ساخت و سازهای شهری ضروریست بخش عمران

7

وجود مجری ذیصلاح برای تمامی ساخت و سازهای شهری ضروریست

مسکن از کالاهای اساسی زندگی اجتماعی می باشدکه کالای مشابه و جایگزین ندارد. علاوه بر آن تمام مردم یک جامعه فارغ از سن و سالی که دارند، حرفه ای که به آن می پردازند و میزان دارایی هایشان، بخش اعظمی از ساعات شبانه روز را زیر سقف ساختمان های مسکونی و غیر مسکونی به سر می برند. از این رو تامین کیفیت ساختمانها از لحاظ استحکام و سرویس دهی مناسب امری حیاتی است.

از طرف دیگر، مسکن بزرگترین بخش صنعتی در کشور محسوب می شود که بیشترین نقدینگی موجود در اقتصاد در این بخش جریان دارد. همچنین حدود۶۰ درصد کل انرژی در صنعت، مستقیما در ارتباط با مصالح ساختمانی مصرف می شود.

نظام ساخت و ساز شهری

در فرایند ساخت و ساز شهری نهادها و عوامل زیر نقش های مختلفی را بعهده دارند:

۱- وزارت راه و شهرسازی: تدوین مقررات ملی ساختمان

۲- شهرداری: مرجع صدور پروانه و تدوین ضوابط معماری و شهرسازی

۳- نظام مهندسی ساختمان: نهاد کنترل مقررات ملی ساختمان و ضوابط معماری و شهرسازی

۴- مالک زمین: مالک و بهره بردار اصلی بنای ساخته شده.

۵- سرمایه گذار: تامین کننده مالی که می تواند مالک زمین باشد.

۶- سازنده: مجری ذیصلاح حقیقی یا حقوقی که عملیات ساخت و ساز را بر اساس قوانین و مقررات طی قراردادی با مالک به عهده می گیرد.

۷- ناظر: شخصی حقیقی یا حقوقی که از طرف نظام مهندسی ساختمان، نظارت بر رعایت قوانین و مقررات را توسط سازنده و مالک در فرایند ساخت و ساز به عهده دارد.

به منظور تامین کیفیت لازم در ساخت و سازهای شهری و کنترل مقررات ملی ساختمان و ضوابط معماری و شهرسازی ، نظام مهندسی ساختمان دو عامل مجری ذیصلاح و ناظر را پیش بینی کرده است. طبق آیین نامه اجرایی ماده ۳۳ قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان (بند ۲-۵-۴ مبحث دوم مقررات ملی ساختمان) ناظر ساختمان در هنگام صدور پروانه ساختمان توسط سازمان نظام مهندسی به مالک و مرجع صدور پروانه معرفی می شود. همچنین در مورد مجری ذیصلاح در بند ۲-۴-۱ عنوان شده است که کلیه عملیات اجرایی ساختمان باید توسط اشخاص دارای پروانه صلاحیت اشتغال به کار از وزارت مسکن و شهرسازی صورت پذیرد و مجری ساختمان نماینده فنی مالک در اجرای ساختمان می باشد.

علی رقم نص صریح قانون به الزام اجرای تمامی ساختمانها توسط مجری ذیصلاح ،در شهر تهران این قانون در دو سال گذشته تنها برای املاک بالای ۳۰۰۰ متر مربع اجرا گردیده است. همچنین بنا بود که در تاریخ ۱۵/۰۷/۹۲ مجری ذی صلاح برای املاک ۲۰۰۰ به بالا توسط شهرداری تهران برای متقاضیان پروانه تخریب و نوسازی اجباری شود که تاکنون اجرایی نگردید ه است.

نکته مهم دیگر این است که امر نظارت در قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان به صورت مستمر تعریف شده است و نه مقیم. از این رو ناظر ساختمان گرچه در جریان مراحل اجرای ساختمان قرار می گیرید ولی از آن رو که در کارگاه مقیم نمی باشد نمی تواند به تنهایی کیفیت ساخت را تضمین نماید. لذا وجود مجری ذیصلاح تکمیل کننده نقش ناظر خواهد بود.

بنابراین با توجه به حجم عظیم سرمایه های ملی از منابع و معادن تا نیروی انسانی درگیر در این بخش ، و با توجه به زلزله خیز بودن با خطر نسبی زیاد برای۷۰ درصد مناطق کشور و بالاخص تهران، شهرداری تهران با اجرایی نمودن مجری ذیصلاح برای تمامی ساختمانها، گامی مهم جهت ایجاد سرپناهی ایمن و با کیفیت برای آحاد مردم بردارد. این اقدام الگویی برای دیگر شهر های کشور خواهد شد و عزم ملی را در ایمن سازی ساخت و سازها تقویت خواهد کرد.

تهیه کننده: مهندس حامد خانجانی

تنظیم و تایید: دکتر اقبال شاکری

منبع: www.eghbalshakeri.ir

دوشنبه 15 اردیبهشت 1393 ساعت 13:17  
 نظرات